2019. október 13., vasárnap

"Felfrissíteni a hazai könyvillusztrációt"

Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál - interjúnk Révész Emesével


Mi hívta életre a Budapesti Illusztrációs Fesztivál? Miért éreztétek szükségét? 
Röviden az a cél, hogy pezsgést hozzunk a magyar illusztráció területére. Egy színvonalas és rendszeresen megrendezett seregszemle reményeink szerint inspirálja az alkotókat, a közönség és a kiadók figyelmét az illusztrációra irányítja. És mi éppen ezt szeretnénk, hogy a műfajhoz affinitást érző művészek ismét kísérletezzenek az illusztrációval és a kiadók újra adjanak ki kvalitásos illusztrációkkal kísért könyveket, és ne csak a gyerekeknek. Egy ilyen esemény alkalom az illusztrációról való beszédre, vitára. Lehet elemezni, kritizálni, mérleget vonni, terveket szőni. 

Mi volt a mintátok?
Tallintól Liszabonig számos országban rendeznek ilyen jellegű biennálékat. A környező országok közül Szlovéniában és Horvátországban szintén. Jó esetben ezek a grafika ünnepei, több eseménnyel kísért fesztivál jellegű programsorozatot alkotnak. Mintáink közt szerepeltek természetesen olyan nagy múltú rendezvények mint a Bolognai gyerekkönyvvásár vagy a Pozsonyi BIB. De mindezek ismeretében olyan rendszert kellet kialakítanunk, ami illeszkedik a hazai viszonyokhoz. Arra jutottunk, hogy első lépésben a könyvillusztrációnál maradunk, nem tágítjuk a pályázati kiírást pl. a képregények, plakátok vagy könyvborítók felé. Elképzelésünk megvalósításához a Graphifest nagy múltú, gyakorlott szervező csapata jelentett hátteret, akik más másfél évtizede szervezik az Aranyrajzszög pályázatot. 

Mit tartotok hiánynak, problémásnak a magyar illusztrált könyvek tekintetben?
 
A magyar könyvillusztrációnak nagy hagyományai vannak, ám az illusztráció napjainkra visszaszorult a gyerekkönyvekbe, azt sugallva, hogy a kép csak a "pszichológiai könnyítés" eszköze és nincs helye a "komoly" irodalomban. Ezért a pályázat kiírásában kifejezetten hangsúlyt helyeztünk a szépirodalmi illusztrációra, valamint napjaink egyik legprogresszívebb illusztrációs műfajára, a szöveg nélküli képeskönyvre (silent book). Túl a szépirodalmi illusztráció hiányán, probléma a illusztrációs szakok hiánya a felsőfokú művészeti képzésben. Ez egy mesterség, amit jelenleg Magyarországon sehol nem tanítanak. 
És mit előnynek? 
Kiváló művészképzésünknek köszönhetően remek grafikusművészeink vannak. A legtöbben ösztönösen érzik, mitől működik jól egy illusztráció.



A képen Révész Emese, a fesztivál egyik főszervezője
A fotót Szász Vera készítette

Kiket vontatok be együttműködőként? A pályázat a kiadók belépésével egészen kitágította a perspektívát! 
Legfőbb támogatónk a szervezés, lebonyolítás és kiállítás hátterét biztosító Graphifest csapata, név szerint: Auth Attila, Lőrincz Attila, Kara György és Simon Attila, valamennyien kiváló grafikusművészek és tanárok. Mellettük sokat jelentett, hogy az évfordulós alkotók (Csáth, Ady, Örkény) pályázatának bemutatását a Petőfi Irodalmi Múzeum vállalta. A kiadók többsége örömmel fogadta kezdeményezésünket, így tudtuk megnyerni a fődíj szponzorának a Móra Kiadót, a Silent book kategória szponzorának az e téren úttörő Csimota Kiadót, valamint a legjobb fiatal alkotót díjazó Pagony Kiadót. 

Milyen programok épülnek rá a fesztiválra?  
Mivel nem egy kiállításban, hanem rendezvénysorozatban gondolkodunk, számos kapcsolódó programot tervezünk, amelyről a Fesztivál Facebook oldalán folyamatosan hírt adunk. Október 14-én workshop és könyvbemutató lesz. 16-án este nyílik a kiállítás Ady-Csáth-Örkény versekhez kapcsolódó része a Petőfi Irodalmi Múzeumban. 17-én kurátori vezetést tartunk az általános anyagban és este orosz István előadására várjuk az érdeklődőket, végül az eseménysorozat zárásaként 29-30-án a PIM-ben szakmai konferenciát és vitanapot rendezünk a könyvillusztrációról. 

-----------------------------------------------------------------------------

PÉNTEKEN, A MEGNYITÓN A DÍJAK IS KIOSZTÁSRA KERÜLTEK, GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!

Móra Kiadó fődíja, mese és irodalmi illusztráció: Grela Alexandra

Illusztrációs Fesztivál tudományos illusztrációs díja: Kószó Gréta
Csimota Kiadó képkönyv (silent book) díja: Jásdi Júlia
Pagony Kiadó legjobb pályakezdő illusztrátor díja: Turi Lilla
Az olaszországi, Sármedei Nemzetközi Illusztrációs Iskola Stepan Zavrel alapítványának két ösztöndíja: Gollowitzer Szabina és Kindli Csenge 

------------------------------------------------------------------------------

Mi a cél, ha ez külön megfogalmazható az első kérdésen kívül? Mikor lesztek elégedettek? 
A cél egyértelmű: felfrissíteni a hazai könyvillusztrációt. Teret adni új törekvéseknek és új tehetségeknek. Akkor leszünk elégedettek, ha az általunk bemutatott fiatalok rajzait viszont láthatjuk majd az új könyvekben, ha mind több illusztrált felnőtt szépirodalmi kötet jelenne meg, ha a nagyközönség és a szakma komolyabban venné az illusztrációt mint képzőművészeti kifejezési formát. 

Személyesen, mit látnátok, milyen munkáknak örülnétek?
Olyanokat, amelyekben a bátor és a friss szemlélet találkozik azzal a szakmai professzionalizmussal, ami a könyvillusztrációhoz nélkülözhetetlen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése