2019. október 3., csütörtök

Amikor az olvasás élvezet, játék, jutalom - Kaméleon Olvasóklub

A Kaméleon Olvasóklubról Csányi Dórát a Csimota Kiadó főszerkesztőjét kérdeztük.

Ebben a tanévben már kilencedik alkalommal indul el a játék, mit érdemes tudni róla?
A Kaméleon Olvasóklub egy négyfordulós levelezőjáték alsó tagozatosok számára. A játék célja megismertetni és megszerettetni a kortárs gyerekirodalmat a kisiskolásokkal, fejleszteni a szövegértésüket, bővíteni az ismereteiket. Az utóbbi években hihetetlenül gazdag lett a gyerekkönyves kínálat, az eligazodás még azok számára is nehéz, akik ebben a közegben dolgoznak. Sokszor azt kell tapasztalnunk, hogy az újdonságok jó része nem jut el a pedagógusokhoz, könyvtárosokhoz, szülőkhöz és így a gyerekekhez sem. Pedig sokszor éppen ezek a könyvek szólítják meg őket leginkább, és ezek által válhatnak később igazi olvasókká. A Kaméleon Olvasóklub játékával szeretnénk egy olyan válogatást bemutatni számukra, amely a legminőségibb könyveket dolgozza fel.

Hogyan épülnek fel a feladatlapok, hogyan működik a játék?
A játékban részt vevő diákok minden alkalommal egy-egy szépen illusztrált feladatlapot kapnak, amelyen egy szövegrészletet találnak valamelyik kortárs gyerekirodalmi műből, és hozzá kapcsolódóan tíz feladványt. Valamint egy kis kutatómunkára is ösztönözzük őket, egy klasszikus mesét kell megtalálniuk az interneten vagy a könyvtárban és ehhez is kapcsolódik további pár kérdés. A feladatok mind jellegükben, mind nehézségi szintjüket tekintve változatosak, igazodnak a gyerekek életkorához. Egyszerűbb kérdések, feleletválasztós feladatok, rejtvények, önálló kutatómunkák, fogalmazások, rajzos feladatok váltogatják egymást. Mindvégig szem előtt tartjuk, a fő célkitűzésünk, hogy a játékosok kedvüket leljék a feladatok megoldásában és ne számonkérésnek vagy versenynek éljék meg azt.
A megoldott feladatlapokat a gyerekek visszaküldik, mi pedig kijavítjuk, pontozzuk őket, és egy kis apró ajándék kíséretében juttatjuk vissza nekik. Év végén pedig a szorgalmasan dolgozó játékosok könyvjutalmat kapnak.


Ki állítja össze a kérdéseket, mely kiadók könyvei kerültek be az idei játékba?
A feladatlapokat Koósné Sinkó Judit mestertanár állítja össze, aki az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének oktatója. Az idei tanévben az alábbi kiadók könyveiből válogattunk: Cerkabella, Csimota, Kolibri, Manó, Móra, Naphegy, Pagony, Scolar, Vivandra. (A részletes könyvlista megtalálható a honlapunkon: http://konyvkozosseg.hu/olvasoklub/konyvlista/) Azért is érdemes játszani velünk, mert az 50 legnagyobb csoport az idén szereplő könyveket a közösség könyvtára számára ajándékba kapja.

Mi a helyzet az első osztályosokkal, hiszen ők még nem tudnak olvasni?
Természetesen az első osztályosokra is gondoltunk. Mivel ők még csak épp barátkoznak a betűkkel, tanulják az olvasást, az ő feladatlapjuk egy kicsit más, mint a többieké: számukra csak egy rövid részletet választunk egy kortárs szövegből, aminek elolvasásához szülői, pedagógusi segítséget kérhetnek. Az ehhez kapott feladatokban hangsúlyt fektetünk az olvasás- és írástanulás előkészítésére, illetve egy részük olyan típusfeladat, melyeket a logopédusok is használnak diszlexia prevenciós munkájuk során.

Hogyan lehet csatlakozni a játékhoz, mi a jelentkezési határidő?
A jelentkezni az alábbi linken lehet:http://konyvkozosseg.hu/olvasoklub/regisztracio/
Lehetőség van már működő csoporthoz csatlakozni, de lehet önállóan is játszani. Szervező bárki lehet pedagógus, könyvtáros vagy szülő. Feladata, hogy a feladatlapokat szétossza a gyerekek között, majd a kitöltött lapokat a válaszborítékokban postázza nekünk.
Jelentkezni folyamatosan lehet a játékba, de aki már az első fordulótól kezdve szeretné megkapni a feladatlapokat azoknak legkésőbb 2019. október 11-ig jelezni kell szándékukat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése