2021. szeptember 13., hétfő

Katona Alexandra elnökségi jelölése

Katona Alexandra vagyok, a Szegedi Tudományegyetem másodéves alkalmazott irodalomtudomány mesterszakos hallgatója.

2020 márciusában, végzős alapszakos hallgatóként kezdtem el gyerek- és ifjúsági irodalommal foglalkozni, amikoris Hansági Ágnes tanárnő egy közös kurzusunk után megkérdezte, lenne-e kedvem kritikát írni egy ifjúsági regényről. Ekkor csodálkoztam rá felnőttfejjel először arra, hogy ezek a szövegek szakmailag is elképesztően gazdagok tudnak lenni, és ennek hatására azonnal belevetettem magam a gyerek- és ifjúsági irodalom világába, amelyhez azóta már több szálon, kritikusként, kutatóként és szerkesztőként is kötődöm.

Elsősorban kortárs magyar gyermek- és ifjúsági irodalommal foglalkozom. A kutatási területem a kortárs magyar ifjúsági krimi, A nyomozás vége? – A kriminarratíva dekonstrukciója a kortárs magyar ifjúsági irodalomban című tanulmányommal idén, a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencián a gyerek- és ifjúsági irodalom szekcióban második helyezést értem el. Októbertől lehetőségem lesz egy szemesztert a Bécsi Egyetemen tölteni, így a kutatást szeretném kiterjeszteni az osztrák gyerekirodalmi korpuszra is, illetve ezt a lehetőséget megragadva szeretnék részt venni az ottani és a hazai szakma közötti kapcsolatok kiépítésében.

Kiemelten fontosnak tartom a kapcsolódást nemcsak a magyar és külföldi szakma, hanem gyerek- és ifjúsági irodalmi művek és azok közönsége, valamint a szövegek köré épülő kritikai és kutatási tér között is. Úgy gondolom, hogy ezen kapcsolatok mentén jöhet létre egy fejlődni tudó, izgalmas, színes gyerekirodalmi tér, amely valóban meg tudja szólítani az elérni kívánt korosztályt, és amelynek két fő pillére az erőskezű, hozzáértő gyerekkönyv-kritika és szisztematikusan felépített gyerekirodalom-kutatás.

Szintén egyfajta kapcsolódás volt a cél akkor, amikor az 2021. januárjában az f21.hu – A fiatalság százada online kulturális magazinnal önálló gyermek- és ifjúsági irodalom rovatot indítottunk, amelynek én azóta is rovatvezetője és szerkesztője vagyok. A rovat működését azért tartom nagyon fontosnak, mert az f21 írógárdája és olvasótábora is elsősorban fiatalokból, huszonévesekből áll, és úgy gondolom, hogy ha nekik (is) meg tudjuk mutatni, hogy ezek a szövegek milyen hallatlanul izgalmasak tudnak lenni, az egy lehetséges út a gyerekirodalom és a hozzá kapcsolódó kritika és kutatás népszerűségének növeléséhez.

A szerkesztői-rovatvezetői és kutatói tevékenységem mellett kritikákat is írok, gyerek- és nem gyerekkönyvekről egyaránt. Hiszek abban, hogy a konstruktív, erős kezű kritika tud jól hatni az irodalomra, éppen ezért kiemelten fontosnak tartom azt, hogy a gyerek- és ifjúsági szövegekről is „komoly” kritikák íródjanak, és ezt a rovatvezetői munkám során az újságíróim felé is igyekszem közvetíteni.

A HUBBY tevékenységét ismerve úgy gondolom, ugyanazokon a célokon osztozunk. Bízom benne, hogy az elnökség tagjai is így érzik, és megengedik, hogy a munkámmal hozzájárulhassak a szervezet működéséhez és fejlődéséhez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése