2018. január 25., csütörtök

Mire jó a kötelező olvasmány? Mit ajánlanak a szakértők? - V.

Két kérdést tettünk fel a HUBBY kortárs gyerekirodalmi konferencia előadóinak. 
Az egyik, hogy mire való a kötelező olvasmány, a másik pedig egy ennél jóval konkrétabb kér(d)és: ajánljanak különböző korosztályoknak egy-egy olyan kortárs külföldi vagy magyar könyvet, ami szerintük igazán jó könyv, és amit tényleg kár lenne lehagyni az olvasmánylistákról. 

A válaszok azt mindenképpen igazolták, hogy a kötelező olvasmány, mint fogalom nemcsak revideálásra, hanem már önmagában is tisztázásra szorul, a könyvajánlókban pedig jobbnál jobb könyvek közül csemegézhetnek az olvasók! 

Lombosi Anikó vagyok, magyartanár, drámapedagógus. Több mint 25 éve tanítok a pápai Tarczy Lajos Általános Iskolában. Gyerek-és ifjúsági irodalmi szakember képzést végeztem 2016-ban.1. Mire való a kötelező olvasmány?
      Arra, hogy a mai gyerekek se felejtsenek el olvasni, gondolkodni, érezni. Hogy közösen gondolkodjunk valamilyen problémáról, hogy együtt nevessünk, vagy épp sírjunk. Hogy nagyon sokat tanuljak a gyerekektől.2. Mit ajánlasz a különféle korosztályokból
egy alsósnak: a Csimota Kiadó -Tolerancia-sorozata, Gimesi Dóra-Csomótündér
egy felsősnek: Kollár Árpád -A völgy, írta Tárkony , Lois Lowry –Emlékek őre, Tasnádi István- A kőmajmok háza,
egy gimisnek: Laboda Kornél - Mátépontindul, Janne Teller - Semmi
egy szakiskolásnak: Mészöly Ágnes - Darwin-játszma


Tyukászné Kerekes Petra vagyok. 1988.04.25-én születtem. Alsós tanítóként dolgozom a pécsi Ciszterci Nevelési Központban.


1. Mire való a kötelező olvasmány?
Alapvetően nem szeretem ezt a kifejezést, mert benne van a „kötelező” szó. Így már a gyerek egy olyan előítélettel áll neki az adott könyvnek, ami miatt nagyon nehéz azt várni Tőle, hogy élvezettel, várakozással forduljon a műhöz. Úgy gondolom, jobb eredményt érünk el, ha a gyerek több mű közül választhat egy adott témakörön belül. Így megadjuk neki azt az érzetet, hogy ő dönthet.
2. Mit ajánlasz a különféle korosztályokból
egy alsósnak: Nyulász Péter: Helka
egy felsősnek: Mészöly Ágnes: Hanga és Várkony
egy gimisnek: Mészöly Ágnes: Darwin-játszma
egy szakiskolásnak: Patrick Ness: Kés a ZajbanNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése