2018. január 20., szombat

Mire jó a kötelező olvasmány? Mit ajánlanak a szakértők? - I.

Két kérdést tettünk fel a HUBBY kortárs gyerekirodalmi konferencia előadóinak. 
Az egyik, hogy mire való a kötelező olvasmány, a másik pedig egy ennél jóval konkrétabb kér(d)és: ajánljanak különböző korosztályoknak egy-egy olyan kortárs külföldi vagy magyar könyvet, ami szerintük igazán jó könyv, és amit tényleg kár lenne lehagyni az olvasmánylistákról. 


A válaszok azt mindenképpen igazolták, hogy a kötelező olvasmány, mint fogalom nemcsak revideálásra, hanem már önmagában is tisztázásra szorul, a könyvajánlókban pedig jobbnál jobb könyvek közül csemegézhetnek az olvasók! 


Pokornyi Orsolya vagyok, 1987-ben születtem, és a dunaújvárosi József Attila Könyvtárban dolgozom gyermekkönyvtárosként. 
1. Mire való a kötelező olvasmány?
A kötelezők olvasóvá nevelésre, élményszerzésre (lennének) valók. Nem pedig elrettentésre. 

2. Mit ajánlasz a különféle korosztályokból
egy alsósnak: Kertész Erzsi - Helló, felség!
egy felsősnek: Arne Svingen - Magas cé és jobbhorog
egy gimisnek: Mészöly Ágnes - Szabadlábon
egy szakiskolásnak: Mészáros Dorka - Én vagy senkiFenyő D. György vagyok, magyartanár, a Magyartanárok Egyesülete alelnöke, a Radnóti Gimnáziumban tanítok, 1958. április 30-án születtem.  


1. Mire való a kötelező olvasmány? Erről a kérdésről az előző fél évben megjelent egy átfogó tanulmányom a Mesebeszéd című kötetben, valamint rengeteg interjú. Nagyon sokat foglalkoztam a kérdéssel, nehezen tudnám röviden összefoglalni. Az egyik - talán a legprovokatívabb - linkjét elküldöm: http://eduline.hu/kozoktatas/2017/11/8/Jokait_es_a_Bank_bant_levennem_a_kotelezok__LZSLXJ
2. Mit ajánlasz a különféle korosztályokból
egy alsósnak: Timo Parvela - Miú és Vau
egy felsősnek: Linda Sue Park - Min mester inasa
egy gimisnek: Borbély Szilárd - Nincstelenek 
egy szakiskolásnak: Tasnádi István - A kőmajmok házaPompor Zoltán (1977) elkötelezett olvasó és olvasás népszerűsítő, a Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) elnöke, oktatási projektek szakmai vezetője, két fiú édesapja.1. Mire való a kötelező olvasmány? 
A kötelező olvasmány arra való, hogy elolvassuk, és utána egy jót beszélgessünk róla. Arra is jó a kötelező olvasmány, hogy az irodalomtanárok veszekedjenek rajta: kell-e egyáltalán kötelező olvasmány. Mindeközben a diákok a pad alatt olvassák az üzeneteiket. Tegyük be a kötelező olvasmányokat a pad alá! Vagy a facebookra!
2. Mit ajánlasz a különféle korosztályokból
egy alsósnak: mindenképpen vicces könyvet, amint lehet sokat nevetni. Például Timo Parvelától az Ella és barátai sorozatot.
egy felsősnek: felsősöknek kicsit komolyabbat, de ugyancsak vicceset: Dóka Péter Viharlovagját
egy gimisnek: a gimnazisták olvassák el Totth Benedek Holtverseny című regényét.
egy szakiskolásnak: a szakiskolások pedig Pacskovszky Zsolt Szabadesését.


A konferencia a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. 
www.nka.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése