2020. szeptember 6., vasárnap

Elnökségi jelölések IV.

 Jeney Zoltán alelnöki és Szekeres Niki elnöki pályázata


Jeney Zoltán 




Jeney Zoltán vagyok, az egyesület alapítása óta a HUBBY alelnöke.

Amikor annak idején többen több irányból nekifogtunk a Magyar Gyerekkönyv Fórum összegyúrásához, még nem igazán tudtuk, mire leszünk képesek, mit tudunk elérni. Így öt év távlatából azt hiszem, ha sommázni kellene eredményeinket, nem panaszkodhatunk. Íróutaztató programjainkkal, sikerült olyan iskolákba is eljuttatni az élő irodalmat, ahol azelőtt a leírt betű elvont fikció volt csupán. Konferenciáinkkal segítettünk a legfrissebb kortárs irodalmat a tudományos feldolgozás tárgyává tenni. Az Év Gyerekkönyve Díj megszervezésével rendre ráirányítjuk a (mind erősebben világító) reflektorfényt a legújabb könyvekre. Kapcsolatépítéssel, szaktanácsadással, olykor egyszerű fuvarozással igyekeztünk hozzájárulni a magyar gyerekkönyvek nemzetközi megismertetéséhez. De szerveztünk kiállítást, klubesteket, kritikai beszélgetéseket. Már nem is emlékszem mindenre.

Remélem, ezeknek a tevékenységeknek nem csak mi, az egyesület elnöksége érezzük a hatását, én érzem, és remélem a jövőben is részt vehetek ebben az izgalmas munkában.


Szekeres Niki



Szekeres Niki vagyok, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum egyik alapító tagja (Jeney Zoltán és Pompor Zoltán mellett), jelenleg az egyesület elnöki tisztségét látom el.


A PPKE-BTK magyar-kommunikáció szak elvégzése után elég hamar irodalommal kezdtem el foglalkozni (recenziók, kritikák, tanulmányok, interjúk stb.). Több kiadónál dolgoztam, majd az elméleti munkák mellett az irodalomszervezés is fontos tevékenységgé vált.

Egyesületi munkám során kiemelten fontosnak tartom (és nagyon élvezem) a civil szervezeti működési formát, amely egyszerre biztosít függetlenséget, és ad lehetőséget a kreativitás megnyilvánulására.


Az elmúlt elnökségi időszak alatt sikerült megszilárdítani az Év gyerekkönyve Díj támogatói hátterét (első évben a BOOKLINE, második évtől - 2020 - a LIBRI támogatja a díjat), illetve folytatódnak már működő projektjeink. Újabb évad előtt áll az Írókat az iskolába programunk, emellett egy pedagógus és gyakorlat-centrikus konferencia megszervezésére is lehetőségünk lesz. 

A pandémia újabb terület felfedezésére inspirált bennünket, és ha kényszerűen is, de több online tartalommal készülünk az idei évre, amelyek remélhetőleg könnyen hasznosíthatóak lesznek a szakma számára.
Kiemelten fontosnak tartom a kapcsolódásokat más szervezetekkel, szakmai csoportokkal, illetve a következő két évben a tagság és az Év Gyerekkönyve Díjasok még erősebb bevonása szerepel terveim között, minél több közös projekttel.
Az IBBY-tagságunkban rejlő lehetőségek még pontosabb körülhatárolása, és a magyar gyerek- és ifjúsági irodalom külföldi népszerűsítése is változatlanul elsődleges feladatunk.

Szeretnénk egy kiadói hálózatot létrehozni a HUBBY-n belül, ebben az évben ennek a munkálatai is elindulnak.


Az első elnökségi etap után azt mondhatom, az idei elnökség nagyon erős és nagyon jól dolgozott együtt, az új jelöltek pedig mind komoly reményt jelentenek arra, hogy egy még aktívabb elnökség alakuljon meg. Az előttünk álló két év fő céljai között szerepel, mindamellett, amit az elnökségi tagok pályázatukban leírtak, egy minél erősebb hálózat kiépítése, minél hatékonyabb szakmai programokkal és egyre több szakmai szereplő bevonásával a lehető legtöbb hátrányos és nem hátrányos helyzetű gyerekhez és fiatal felnőtthöz eljutva. Végül, de nem utolsó sorban felkészíteni egy frissebb és fiatalosabb csapatot a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum vezetésére.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése