2018. október 5., péntek

Mi is az a White Ravens?

Az idei katalógusba is került kortárs magyar irodalom


Először is az a bizonyos nagyon ritka madár, a fehér holló, aminek eredetét és létezését sokféle legenda őrzi. Talán az egyik leghíresebb, amikor az Apollóntól gyereket váró Coronis – a fehér holló szeme láttára, akit Apollón azért hagyott hátra, hogy vigyázzon a lányra – hozzáment Ischyshez. A fehér holló elvitte a rossz hírt gazdájának, aki aztán nemcsak a friss házasokat büntette meg. Apolló Coronis és Ischyst megölte, a holló színét pedig feketévé változtatta. Egy másik verzió szerint a holló alapvetően fehér volt valaha, de egy ember tüzet okozott és a menekülés közben a füsttől a madarak feketék lettek. A jobbnál jobb történetek mellett a tudományos magyarázat is legalább ilyen izgalmas, a fehérség a pigmentáció genetikai zavara, tulajdonképpen teljes albinizmust jelent, és bizony nem teszi túlságon túlélővé a fehérség szegény madarakat.



A Müncheni Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Könyvtár azonban pont egy túlélő vagyis hosszútávú, a világörökségünk részét képező gyűjteménynek adta ezt a nevet. Azaz egy olyan gyerekkönyv katalógusnak, ami inkább a különlegesség, ritkaság körüli jelentést helyezi előtérbe a White Ravens névválasztással. 
A White Ravens katalógust a Müncheni könyvtár szakértői úgy állítják össze, hogy az adott évben beérkezett könyveket listázzák, majd ez a könyvlista megszerkesztve alkotja a katalógust, amely minden évben bemutatásra kerül a Bolognai Nemzetközi Gyerekkönyvvásáron és a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron is. 
A katalógus összeállítói a művészi és minőségi szempontok mellett a társadalmi témákra való érzékenységet is szem előtt tartják. 



A katalógusba kerülés alapvető feltétele, hogy a könyvek eljussanak a Müncheni Könyvtárba. A magyarországi Év Gyerekkönyve Díj szervezésekor a szervező HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum azért is kér a nevezéskor a kiadóktól 3 darab könyvet címenként, mert így 1 darab könyvet (már 2016 óta, és ami évente körülbelül összesen 80 darab könyvet jelent) minden évben eljuttathat a Müncheni Nemzetközi Gyerekkönyvtárba.  
Így került bele Kollár Árpád verse is Nagy Norbert illusztrációival a könyvtár 2017-es naptárába, és kerülnek be évről évre a kortárs magyar gyerekkönyvek a White Ravens Katalógusba.

Idén nagy szeretettel gratulálunk Tóth Krisztinának (szerző) és a Magvető kiadónak, mert a Timkó Bíbor illusztrálta Felhőmesék című könyve bekerült a katalógusba
További információk itt,



és nagy szeretettel gratulálunk Péczely Dórának (szerkesztő), illetve a Tilos az Á-nak, mert a Dániel András illusztrálta Szívlapát című antológia is bekerült a White Ravensbe, kiemelve a leírásban, hogy itthon díjat kapott, hiszen tavaly ez a könyv nyerte el az Év Gyerekkönyve Díj innovációs díját.
További információk itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése