2018. szeptember 24., hétfő

Egy másik kultúra vagy nyelv nem lehet akadály


Wally De Doncker
IBBY KONGRESSZUS, ATHÉN: BÚCSÚBESZÉD

Sokan kérték Wally De Donckertől (az IBBY leköszönő elnökétől) az athéni IBBY Kongresszuson elmondott búcsúbeszédét. Ennek teljes szövege az IBBY honlapján fog megjelenni, de addig is Wally De Doncker közzétett egy részletet a Facebook oldalán, amit ezennel mi is megosztunk veletek:

„Muszáj, hogy a menekült gyerekeket szeretettel és barátsággal fogadjuk. Minden gyereket üdvözölnünk kell és megadni számukra minden lehetőséget, bárhonnan jönnek is. Ezeknek a gyerekeknek joguk van a társadalom javaiból részesülni. Egy másik kultúra vagy nyelv nem lehet akadály – épp ellenkezőleg. Elmesélek egy történetet Arturról, a hatéves örmény kisfiúról. Elsősöket tanítottam, amikor egy nap megjelent az osztályteremben Artur. Alig beszélt hollandul, az arcán rettenetes nyugtalanság tükröződött. Ma ismert fotográfus, aki már képzőművészként fedez fel új ösvényeket. Amikor interjúra kerül sor, Artur mindig hangsúlyozza, mennyire hálás a meleg fogadtatásért, amit az új hazájába érve kapott. Olyan dolog ez, amire büszkék lehetünk. A menekült gyerekek, mint amilyen Artur is volt, a társadalmunkat csak gazdagítják.
Az IBBY tagjai barátsággal és humánummal üdvözlik a gyerekeket, érkezzenek akár Lampedusa szigetére, vagy a mexikói–USA-határra, vagy Libanonba, Svédországba, Görögországba, Kanadába, vagy bárhová a világon.”



(Julia Diaz: The green hours, Bologna, 2018
fotó: Szekeres Niki)

IBBY CONGRESS ATHENS: FAREWELL SPEECH
Many people are asking for the text of my farewell speech at the IBBY Congress in Athens. It will be published at the IBBY website. In the meanwhile I’ll start with some excerpts from the speech:
“ We must give refugee children a warm and friendly welcome. We must welcome all children and provide them with every opportunity, no matter where they’re from. Every child has the right to the best a society has to offer. A different culture or a different language cannot be allowed to be a barrier to this – on the contrary. I would like to tell you about Artur, a six-year-old Armenian boy. I was teaching the first year of school at the time, and Artur – who spoke almost no Dutch – entered my classroom looking rather ill at ease. He has now become a well-known photographer and is travelling a new path, that of a visual artist. During interviews Artur always stresses how very grateful he is for the warm reception he received in his new country. This is something we can be proud of. Refugee children like Artur make our society richer.
IBBY members also welcome children with friendliness and humanity, on the Italian island of Lampedusa, on the Mexican-US border, in Lebanon, in Sweden, in Greece, in Canada, and beyond. “


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése