2018. február 18., vasárnap

Szulyovszky Sarolta képei a 2018-as Olasz Illusztrátorok Társasága Annual című katalógusában

A Csodaceruza folyóirat 2017-es novemberi, színházi lapszámában jelent meg Szulyovszky Sarolta két illusztrációja Hany Istók legendája kapcsán. 

Hany Istók a magyar legendárium különös figurája, ő a mi kétéltű emberünk és egyben Mauglink, akit 1974 márciusában a kapuvári halászok fogtak ki a Hanság mocsaras, lidérces lápi világából. Hogy a közel tízéves gyereknek valóban voltak-e úszóhártyái, és kettős szemhéjat is adott neki a vízi élet, máig kérdéses maradt, de a sok-sok rejtély mindenképpen inspirálóan hat ma is. Jókai Névtelen vár című regényének izgalmas szereplőjeként már a XIX. századi irodalmat sem hagyta érintetlenül, az elmúlt években pedig a Nemzeti Színház dolgozta fel e különös történetet Éden földön című előadásában. A Csodaceruza színházi száma kapcsán születtek meg Szulyovszky Sarolta egyedi és különleges képei az előadás, és főképpen Hany Istók legendája nyomán. 






Az Olasz Illusztrátorok Társasága (Autori di Immagini) mindkét képet beválogatta a 2018-as évkönyvébe. A katalógus az olasz és Olaszországban élő (külföldi) illusztrátorok Itáliában, vagy külföldön megjelent munkáinak legjavából áll össze. A katalógus a 2018-as Bolognai Könyvvásárra jelenik meg, bemutatója is ott kerül megrendezésre, majd több, nagy kiállítás (Milánó, Velence és remélhetőleg más városok) látja vendégül az illusztrációkat.  

Itt jelenleg csak a 2017-es válogatás látható, de nemsokára felkerülnek a 2018-as illusztrációk is. 

Nagy örömmel gratulálunk Szulyovszky Saroltának!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése