2017. április 25., kedd

Pályázati felhívás Év Gyerekkönyve-díj 2016

Kedves Kiadók!

Hála Nektek, a 2016-os évben is nagyon sok jó gyerekkönyv jelenhetett meg Magyarországon. Köszönet azért, hogy fáradhatatlanul kitartotok a magyar szerzők és illusztrátorok mellett, hogy keresitek és lefordíttatjátok a legizgalmasabb, legsikeresebb külföldi gyerek- és ifjúsági irodalmat!

A Magyar Gyerekkönyv Fórum (HUBBY) most arra vállalkozik, hogy egy szakmai zsűri bevonásával kiválassza és jutalmazza a sok jó közül a legjobbakat. Ez azonban csak a Ti segítségetekkel valósulhat meg, támogassatok minket ebben, és küldjétek be 2017. május 2-ig az általatok legjobbaknak ítélt, 2016. január 1. és december 31. között megjelent könyveiteket.

Pályázataitokat az alábbi kategóriákban várjuk:

1. Szerzői díj – Gyermekirodalom kategória (12 év alatti korosztály)

2. Szerzői díj – Ifjúsági irodalom kategória (12 év feletti korosztály)

3. Illusztrátori díj

4. Fordítói díj

5. Innovációs díj (olyan könyveket várunk, amelyek valamilyen szempontból újítónak számítanak, ebbe a kategóriába eredeti magyar és fordított külföldi könyvet is küldhettek)

Hogyan jelölhettek könyveket a díjra?
A nevezett könyvekből 3-3 példányt küldjetek a Petőfi Irodalmi Múzeumba Jeney Zoltán részére (1053 Budapest, Károlyi utca 16), illetve 1 elektronikus példányt a hubbyinfo@gmail.com címre.

Egy könyvet több kategóriában is lehet nevezni, ebben az esetben nem kérünk kategóriánként 3-3 példányt, elég a könyvet egyszer beküldeni, és a nevezési lapon jelölni, hogy melyik kategóriákba jelölitek.

Az itt található online nevezési lapot töltsétek ki: https://goo.gl/forms/LEPNowqvkSOBv23M2.

Ne felejtsétek: a nevezési határidő 2017. május 2. (hétfő) éjfél.

Hogyan döntünk a díjról?
Az öttagú szakmai zsűri tagjai:

· Bánfi Csilla – könyvtárostanár, a HUBBY elnökségének tagja

· Révész Emese – művészettörténész

· Varga Betti – irodalomkritikus, tanár

· Herédi Károly – irodalomkritikus, a HÍD folyóirat szerkesztője

· Gombos Péter – főiskolai tanár, a HUNRA alelnöke

A zsűri munkáját neves közéleti személyiség segíti tiszteletbeli elnökként, akinek felkérése folyamatban van.


Mi lesz a beküldött könyvek sorsa?
A beérkezett 3-3 példányok a HUBBY elnökségének döntése értelmében a következő sorsra jutnak:

· 1 példányt a HUBBY saját költségén eljuttat a Nemzetközi Gyerekkönyvtárba,

· 1 példányt a Fordítástámogatási Iroda a magyar gyerekkönyvek népszerűsítő munkájában használ,

· 1 példány részt vesz abban a projektben, amelynek során a nevezett könyveket a 2017/2018-as tanévben 10 magyarországi iskola könyvtárába eljuttatjuk, hogy azok megtekinthetőek, elolvashatóak legyenek. A könyvekhez könyvtárhasználati órák is kapcsolódnak majd. A tanév végén a könyveket a résztevevő iskolák könyvtárai között szétosztjuk. Sőt, a gyerekek szavazatai alapján a 2018-as Ünnepi Könyvhéten kiosztjuk a diákzsűri díját is!

Mikor lesz a díjátadás?
A díjátadásra az Ünnepi Könyvhét keretében kerül sor.

A kategóriánként nyertes könyvek szerzői oklevélben részesülnek. Amennyiben Az év Gyerekkönyve-díjat állami támogatásban részesítik, a támogatást teljes egészében a díjazottak kapják.

A HUBBY elnöksége fenntartja a jogot, hogy a győztes könyvek közül tegyen javaslatot IBBY Honour Listjére.

A díjjal kapcsolatos kérdéseitekre a hubbyinfo@gmail.com címen válaszolunk.

A tavalyi kiadói fórumon felvetődött, hogy a Szép Magyar Könyv versenyhez hasonlóan az Év Gyerekkönyve-díjra jelölt könyvek esetében is legyen nevezési díj. A HUBBY elnöksége úgy döntött, hogy az idei évben ezt nem teszi kötelezővé, viszont kérünk benneteket, akinek teherbíró képessége megengedi, járuljon hozzá az Egyesület működéséhez akár azzal, hogy belép a HUBBY-ba és a tagdíjat (3000 Ft) meghaladó mértékben támogatja céljainkat, közte az IBBY tagsággal és az Honour List jelöléssel kapcsolatos anyagi kötelezettségeinket.

Amennyiben az egyesület tagjává szeretnétek válni, kérjük olvassátok el tagfelvétellel kapcsolatos információkat: http://hubbyinfo.blogspot.hu/p/blog-page_28.html.


Üdvözlettel

A Hubby elnöksége

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése