2016. október 28., péntek

Hermann Zoltán konferencia előadásának beharangozója

Hermann Zoltán, a KRE BTK habilitált egyetemi docense, kutatási területei: orosz és magyar népköltészet, klasszikus orosz és magyar irodalom, irodalom- és szövegelmélet, kortárs színház, gyermek- és ifjúsági irodalom.



Drámai mesék 1-4.
Szerkesztette: Markó Róbert és Papp Tímea, Vaskakas Bábszínház, Győr, 2014-2016.

 A meséket valamikor mondták, aztán leírták és olvasták: az írott mesék színpadra vitele, adaptációja éppen ezért a mesemondás monodramatikus előadásának és gesztuskészletének rekonstrukciója. Vagyis dekonstrukciója: a színdarabok nyelvének önmagáról való beszédét, tropológiáját és az elbeszélés cselekvéssé, performansszá alakítását – pedig ezek kölcsönösen kizárnák egymást – egyszerre láthatjuk meg bennük. Melyik gyerekdarab érzékelteti a leginkább ezt a problémát? Kik azok a mai színműírók, akik végig meg tudják tartani a játék tropológiai és performatív működések ezt a billenékeny egyensúlyát? Jó az, ha ilyen bonyolult elméleti háttere van a mai gyerekszínháznak?

Igen, jó! A gyerekdarabok nézője ugyanis nem buta és nem érzéketlen, és legfőképpen ő az, aki nem fogja csak szövegként vagy csak színpadi cselekvésként követni a játékot: és éppen azért, mert gyerek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése