2023. március 23., csütörtök

Év Gyerekkönyve Díj 2023 - diákzsűri

 


Az örömteli bőség zavara

 

A HUBBY  Magyar Gyerekkönyv Fórum elnöksége 2023 januárjában pályázatot írt ki az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrizésére, négy kategóriában (6-12, 14+, Illusztráció, Ismeretterjesztő könyvek).

 

A rövid, alig egy hónapos határidő ellenére 54 pályázat érkezett teljesen különböző típusú iskolákból az ország minden tájáról és a határon túlról is.

 

Egy-egy pályázat mögött sokszor akár 10-12 diák neve is szerepelt. A pályázati anyagokban pedig mindannyian a könyvek és az olvasás iránti elkötelezettségükről tettek tanúbizonyságot. 

Ez esetben maximálisan érvényes a közhelyessé koptatott mondat: nehéz helyzetben voltunk a kiválasztásnál. Ezért is döntöttünk úgy, hogy kategóriánként nem egy-egy, hanem kettő-négy diákzsűri fog dönteni az Év Gyerekkönyve díjról. És természetesen fáj a szívünk mindazokért, akik most kimaradtak ebből a különleges kalandból. De bízzunk benne, hogy 2024-ben lesz még Év Gyerekkönyve díj, és a fiatal olvasók véleménye akkor ugyanúgy kihagyhatatlan lesz!

Ez az eredmény ékes bizonyítéka annak, hogy az olvasás, az irodalom továbbra is egy fontos szelete sok gyerek és fiatal életének, minden ellenkező vélekedéssel szemben. Köszönjük mindenkinek, és bízzunk benne, hogy ez így is marad!

 

Az egyes kategóriákban végül az alábbi pályázók kezébe kerül a döntés:

 

Év Gyerekkönyve 6-12-éves korosztály:

Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Budapest IX. kerületi Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium 

A szászrégeni Petru Maior Kollégium
A marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum



Év Gyerekkönyve 14+ korosztály:

Budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumának

Ceglédi SZC Közgazdasági és Informatikai Szaktechnikum

 

Év Gyerekkönyve lllusztráció kategória:

Ajkai Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola, Általános Iskola, Sportiskola és Kollégium Bánki Donát Intézményegysége

Dr. Mező Ferenc Általános Iskola

 

Év Gyerekkönyve Ismeretterjesztő kategória:

Szegedi Piarista Gimnázium

Pannonhalmi Bencés Gimnázium


Varga Betti és Vinczellér Katalin vállalta az elnökségből a diákzsűri pályázat és díjkiosztó körüli szervezési feladatokat, ezúton is köszönjük munkájukat, a sok-sok iskolának, a tanároknak és a diákoknak pedig a jelentkezést. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése